Klieven van de tongriem

Het kan zijn dat de verloskundige of een andere zorgverlener je er op attent heeft gemaakt dat je kindje een korte tongriem heeft. Een verkort tongriempje kan heel makkelijk verholpen worden. De methode die het meest gebruikt wordt is het doorknippen van het tongriempje. Zowel Lonneke als Danielle zijn hierin geschoold.

 

voor en nadelen klieven

Wanneer er sprake is van een korte tongriem is het advies zo snel mogelijk te klieven, het liefst binnen 24 uur. Het kind kan dan direct een goede zuigtechniek aanleren waardoor voedingsproblemen bij het kind en ongemakken voor de moeder (zoals hierboven beschreven) voorkomen kunnen worden. Op langere termijn zijn de voordelen:

  • minder moeite met de uitspraak van bepaalde letters
  • een betere hygiëne van het gebit doordat de tong makkelijk langs en achter de tanden kan
  • een goede vorming van het gehemelte door juiste druk van de tong
  • betere mondmotoriek zoals tong uit kunnen steken of ijsjes likken
  • minder ademhalingsstoornissen door de juiste tongpositie in de mond

De kans op complicaties is zeer klein aangezien de tongriem enkel bestaat uit een dun vliesje dat de mondbodem en de tong verbindt. Wanneer de verloskundige twijfelt of wanneer er sprake is van een dikkere tongriem waar bloedvaten in lopen, zal zij jullie doorsturen naar een plastisch chirurg voor verdere behandeling.

Complicaties die op kunnen treden zijn dat er sprake is van ruim bloedverlies of infectie van het wondje. In enkele gevallen zal het nodig zijn de behandeling op latere leeftijd te herhalen wanneer niet voldoende resultaat geboekt is.

 

Contact?

Wij klieven tongriempjes tot 8 weken na de bevalling. Je kunt hierover contact met ons opnemen, ook wanneer je niet eerder bij ons onder zorg bent geweest. We komen dan eerst bij je thuis om de situatie te beoordelen en indien nodig kunnen we meteen overgaan tot behandeling. 

De kosten bedragen €50,- en dient contant of per pin voldaan te worden. Je kunt de factuur achteraf indienen bij de zorgverzekeraar, in de meeste gevallen zal deze vergoed worden.