medische echo's

Tijdens je zwangerschap krijg je standaard echo’s aangeboden die vergoed worden door de verzekering. Hieronder vallen de termijnecho en het structureel echoscopisch onderzoek rond 20 weken zwangerschap. Daarnaast kan de verloskundige een extra echo indiceren indien er twijfel bestaat over bijvoorbeeld de ligging of groei van je kindje. Voor al deze echo’s kan je bij Geboortecentrum Heusden terecht.

 

Er zal ruim de tijd genomen worden om je kindje mooi in beeld te brengen en uitleg te geven over de anatomie. We streven ernaar om in een fijne omgeving met de beste apparatuur en veel uitleg je een bijzonder kijkje in je buik te geven! 

 

Om de kwaliteit van de echo’s te waarborgen is er een samenwerkingsverband met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Maastricht UMC+.

 

Alle medische echo's worden door de zorgverzekeraar vergoed, sommige echo's gaan wel van je eigen risico af. Wil je zelf vaker een echo? Laat dan een pretecho maken. 

Hoe werkt echoscopie en is het wel veilig?

Een echo wordt gemaakt door ultrasoon geluid. Dit geluid heeft een hogere frequentie dan wij mensen kunnen horen. Dit ultrasone geluid gaat via gel op je buik naar binnen. Door terugkaatsing van het ultrasone geluid op weefsel krijgt het echo-apparaat beeld. Echo wordt al lange tijd toegepast in de medische wereld. Uit onderzoek blijkt significant dat er géén schadelijke effecten en/of gevolgen zijn voor moeder en/of kind.

Wat is het verschil tussen 2D en 3/4D?

Bij een 2D echo kijk naar een doorsnede van je kindje in zwart wit beelden. Je kijkt als het ware in je kindje. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld de organen goed in beeld brengen.
Bij een 3D echo wordt een derde dimensie "diepte" en kleur aan de 2D doorsnede toegevoegd. Een 4D pretecho zijn bewegende 3D dieptebeelden. Een 4D echo wordt daarom ook wel een "live 3D" echo genoemd (tijd/beweging is de 4de dimensie).